Blogg

Att våga vara sig själv, del 1

Detta är en mening som upprepade gånger har dykt upp i mitt huvud den senaste månaden. Den har fått mig att börja fundera väldigt djupt på mig själv och mitt liv. Just den här meningen har fått en stor betydelse för mig.

Det är en stor mening, fylld med en massa känslor. Vad betyder det då egentligen, att vara sig själv?

Är det att du vet vem du är och vad du vill och inte är rädd för att visa det? Är det att du alltid vågar uttrycka din åsikt? Att du vågar säga ifrån när det inte känns bra?

 

För vissa kommer det helt naturligt att våga vara sig själva, att våga gå sin egen väg.

Så har det inte alltid varit för mig. Jag behövde ta en sväng ner till botten innan jag förstod att det finns ett annat sätt att leva.

Från ett tidigt skede i min barndom har jag fått höra att jag inte kan någonting, att jag är dum i huvudet, ful och att ingen någonsin kommer att vilja ha mig. Med tiden blev detta min sanning. Jag började tro på orden som haglade över mig. Det måste ju vara sant, dom vet nog bättre än jag, tänkte jag. Jag gav bort makten över mitt liv till människorna runt omkring mig. Mina tankar blev väldigt mörka och tron på ett långt liv började blekna

Inombords blev jag mindre och mindre. Jag började tycka illa om mig själv. Hittade fel på allting. Gjorde allt för att försöka hitta min plats, att passa in. Klädde mig som andra, sminkade mig som andra, gjorde samma saker. Och hade aldrig en egen åsikt .Det vågade jag inte. Men desto mer jag försökte, desto sämre mådde jag.

 

Studielivet började och så även alla fester..många fester. Kanske man kan festa bort sitt illamående, sin dåliga självkänsla, sin förvrängda bild på sig själv, tänkte jag. Det gick inte så bra. Verkligheten knackade alltid på följande dag. Med en present bestående av ännu större ångest än dagen före.

 

Bottnet kom emot  den dagen ångesten var så stor att jag satt och räknade hur många värktabletter jag måste ta för att få lämna denna jord. I den stunden hände någonting inombords och jag insåg att jag har två alternativ. Hitta mig själv eller lämna denna jord.

Jag valde att hitta mig själv.

 

Att lära sig känna efter

När man gör saker man brinner för så får man energi. Man känner sig full av liv,lycklig och mellan varven nästan hög av den positiva energin. Du har säkert upplevt denna känsla nån gång.

Detta är härligt! Och också ett tecken på att man gör rätt saker, just de saker som får ens innersta själ att blomstra. Ett tecken på att du ska fortsätta göra dessa saker.

Mitt i denna iver och passion finns det också risk att det sker nånting obemärkt. Att du ger för mycket av dig själv. Du arbetar ut dig utan att märka det. Du njuter så enormt av det vad du gör så du märker inte att du plötsligt har gasen i botten konstant. Du kör förbi alla rastplatser, lägger i högsta växeln och kör ut på motorvägen.

Älskar du det du gör blir det lätt att du förbi ser de små tecknen på att du kanske borde ta en vilodag emellan.

Oberoende vad man gör, om man brinner för det eller inte, är balans och måttlighet nyckelord. I denna högfrekventa tid vi lever i nu är det ännu viktigare att vi tar oss tid för återhämtning. Fakta är att man kan bränna ut sig genom att göra saker man brinner för, risken är nästan större då.

Jag brinner verkligen för det vad jag gör, det ger mig enormt mycket energi och glädje. Men jag har också fått lära mig den hårda vägen att man inte kan jobba dygnet runt ändå. Inte fastän hur mycket energi man än får av sitt arbete. Det kom en morgon då jag inte slapp upp ur sängen, det var helt enkelt stopp. Det blev många förändringar i mitt liv efter det, stora som små.

Idag har jag lärt mig att lyssna på min kropp och på de där små, små tecknen. De berättar väldigt mycket åt mig och jag gör som de säger. Ibland med ett milt motstånd ( då när jag är som mest ivrig), men jag går aldrig emot dem längre.

Att hitta olika sätt att varva ner är väldigt viktigt och att också där lyssna till vad som passar en själv bäst.

Här är några sätt som hjälpt mig:

Lyssna på musik, ibland uppiggande , ibland nedlungnande

Meditera

Vara ute i naturen

Ta tid för mig själv, vara ensam

Eteriska oljor som får kroppen att varva ner, både fysiskt och mentalt

 

Ta och pröva dig fram vad som passar just dig

 

 

Rädsla-vårt självskapta fängelse

Vet ni den där känslan när magen knyter sig, hjärtslagen rusar iväg, du börjar kallsvettas och varenda muskel i kroppen spänner sig?

Rädsla.

Det är vad som orsakar denna kroppsliga upplevelse. Rädslan påverkar oss på så många sätt. Helt fysiologiskt skapar den otaliga reaktioner i kroppen. Inte en enda av dem är på något sätt behagliga, tvärtom så utsätter den kroppen för en enorm energiansträngning. Men när situationen som skapade rädslan försvinner så går kroppen så småningom tillbaka till neutralt läge. Kroppen kan igen återhämta sig.

Men vad händer då på det mera osynliga planet, på det mentala?

Där händer det MASSOR! Och där kan skadorna vara mer långvariga eller permanenta.

 

I en stor del av mitt liv så levde jag i rädsla. Rädd för allt och ingenting. Tänk om jag inte klarar av det här? Tänk om alla skrattar åt mig? Tänk om allting är bara inbillning? Tänk om jag är ensam hela livet? Tänk om planet kraschar?

Min lista var lång…den tog nog aldrig slut. För alltid hittade jag nya saker att vara rädd för.

Jag hade skapat mitt eget fängelse där jag var både fånge OCH fångvaktare. Fången som stundvis fick mod till sig och ville ut i det fria och leva livet, men fångvaktaren som alltid var där och påminde om allting som var farligt och hur mycket säkrare det var att vara inlåst.

Det här pågick i många år. Och desto större rädslorna blev desto mera negativa händelser började jag dra till mig i mitt liv. Det jag skickade ut, det fick jag tillbaka. Gång på gång. Jag intalade mig att jag bara var en ”extra utsatt person”, jag tog på mig martyr-rollen. Och på samma gång gav jag bort kontrollen över mitt liv till resten av världen. Tillgänglig för vem som helst… Tills en dag när jag hade nått botten, totalt nedsänkt i tjära. När jag mådde så dåligt att jag började räkna hur många värktabletter jag behöver ta för att slippa denna värld. Det var min vändpunkt. Då jag äntligen insåg att det finns ingen annan än jag själv som kan skapa det liv som jag vill ha. Att jag inte kan skylla ifrån mig på min omgivning, att jag inte kan låta mina rädslor styra mitt liv.

 

Idag är jag medveten om mina rädslor. När de dyker upp tittar jag på dem, granskar varifrån de kommer och sedan börjar jag jobba på att hitta ett sätt att bli av med dem.

Någonting jag har lärt mig under alla dessa år är att 80% av våra rädslor kommer utifrån. Någonting någon har sagt, du har läst nånting eller sett nånting. Rädsla kommer inte från hjärtat, rädsla kommer från det osäkra egot.

 

Dt finns många sätt att jobba med sina rädslor och var och en behöver känna efter vilket sätt som passar dem.

Här nedan hittar du några sätt som hjälpte mig och som jag också använder på mina kurser.

 

  1. Skriv ner dina rädslor

Kom ihåg, för att den här övningen ska ha effekt måste du vara brutalt ärlig mot dig själv. Skriv inte bara upp de ”ytliga” vardagliga rädslorna utan gräv djupt i ditt medvetande. Ta fram det där som känns som allra jobbigast, som du verkligen inte vill att ska komma upp i dagsljuset. När du är klar ska du bränna eller riva sönder pappret. Det kan kännas som en banal och löjlig grej, men faktum är att just den där konkreta handlingen har enorm effekt! Visualisera också hur dessa rädslor nu lämnar dig.

  1. Meditera

Meditera/visualisera hur du samlar alla dina rädslor, alla mörka moln, alla tunga energier i en säck. Låt det ta sin tid, var säker på att du får med allting. När du sedan har samlat allting du vill skicka bort så ger du säcken till moder jord. Hon tar emot dina rädslor, renar dem och förvandlar dem till små frön. Dessa frön planterar hon och upp växer de vackraste blommor/växter du någonsin skådat.

 

  1. Bli medveten

Bli medveten om hur och vad du tänker. Att bli medveten om sina tankar är det första och starkaste steget att kunna förändra sitt liv. Varenda gång du märker att rädsla, oro eller ångest tar över dina tankar så stoppar du dig själv och aktivt byter ut det till nånting positivt. Ingen skillnad vad, så länge det är positivt. Detta kräver tålamod och tid, men belöningen är oxå stor. Och det blir faktist lättare hela tiden.

 

Önskar er alla en energifylld och inspirerande helg!

Mognadsprocess

Den här helgen drar min första energirensnings utbildning igång. Det är en utbildning där man får lära sig allting om energirensning, tekniker, hjälpmedel,jordning, skydd mm. Utbildningen består av 3 närvaro dagar och en 3 månaders handledningsperiod. Efter slutförd utbildning har man färdigheter att själv börja utföra energirensningar.

Tanken är att jag ska hålla ca 4 utbildningar i året, 2 på svenska och 2 på finska och även på andra orter än Vasa.

Den här utbildningen är nånting som sakta har mognat inom mig. Jag har vetat en längre tid att ska börja hålla kurser och utbildningar inom det här ämnet, men tiden har inte varit rätt förrän nu. Men nu klaffar allting och det känns bara 100% rätt 🙂

Och så där är det ju med många saker i livet. Man kan få föraningar om nånting, men man vet att tiden inte är helt rätt ännu. Det är en mognadsprocess som förbereder oss för vad som skall komma. Och det känns ganska tryggt:)

Lila fjäder, inspiration för auratransformation

Ifall också du vill veta mera om energirensning så håller jag en föreläsning på må 9.4 kl 18-20.00 vid Puttes Bilskola i Smedsby. Anmälning till mailen: marika.johansson@anvianet.fi

Fin torsdag till er alla!

 

Ny hemsida, ny blogg

Det här har jag väntat på länge! Att få en hemsida som jag kan var stolt över. Och det har jag nu! Ett stort och varmt tack till superduktiga Nadia Boussir och StudioCasablanca.

 

Så, varmt välkommen till nya hemsidan och nya bloggen. På hemsidan hittar du information om alla mina tjänster på både energi och skönhetssidan. Passa också på att kolla vilka kurser och föreläsningar som är på gång.

 

Här på bloggen kommer jag att ta upp olika ämnen både inom healing, AuratransformationTM, Energirensning samt inom ekologiskt och konventionell hårvård.

 

Du får gärna tipsa mig ifall du önskar att jag ska ta upp något speciellt ämne.

 

Med önskan om en skön dag,Marika