Att våga vara sig själv, del 1

Att våga vara sig själv, del 1

Detta är en mening som upprepade gånger har dykt upp i mitt huvud den senaste månaden. Den har fått mig att börja fundera väldigt djupt på mig själv och mitt liv. Just den här meningen har fått en stor betydelse för mig.

Det är en stor mening, fylld med en massa känslor. Vad betyder det då egentligen, att vara sig själv?

Är det att du vet vem du är och vad du vill och inte är rädd för att visa det? Är det att du alltid vågar uttrycka din åsikt? Att du vågar säga ifrån när det inte känns bra?

 

För vissa kommer det helt naturligt att våga vara sig själva, att våga gå sin egen väg.

Så har det inte alltid varit för mig. Jag behövde ta en sväng ner till botten innan jag förstod att det finns ett annat sätt att leva.

Från ett tidigt skede i min barndom har jag fått höra att jag inte kan någonting, att jag är dum i huvudet, ful och att ingen någonsin kommer att vilja ha mig. Med tiden blev detta min sanning. Jag började tro på orden som haglade över mig. Det måste ju vara sant, dom vet nog bättre än jag, tänkte jag. Jag gav bort makten över mitt liv till människorna runt omkring mig. Mina tankar blev väldigt mörka och tron på ett långt liv började blekna

Inombords blev jag mindre och mindre. Jag började tycka illa om mig själv. Hittade fel på allting. Gjorde allt för att försöka hitta min plats, att passa in. Klädde mig som andra, sminkade mig som andra, gjorde samma saker. Och hade aldrig en egen åsikt .Det vågade jag inte. Men desto mer jag försökte, desto sämre mådde jag.

 

Studielivet började och så även alla fester..många fester. Kanske man kan festa bort sitt illamående, sin dåliga självkänsla, sin förvrängda bild på sig själv, tänkte jag. Det gick inte så bra. Verkligheten knackade alltid på följande dag. Med en present bestående av ännu större ångest än dagen före.

 

Bottnet kom emot  den dagen ångesten var så stor att jag satt och räknade hur många värktabletter jag måste ta för att få lämna denna jord. I den stunden hände någonting inombords och jag insåg att jag har två alternativ. Hitta mig själv eller lämna denna jord.

Jag valde att hitta mig själv.